Buurtnatuur in wijk Brandenburg West blijft behouden

Er komt geen volkstuin op de plek van de groenstrook aan de Noorderkroon. Wethouder Smolenaers voert daarmee de novembermotie van Micha van de Heijden (SP) uit.

"Deze wijk kan wel wat groen gebruiken en niet alleen op deze plek", zei wethouder Dolf Smolenaers, tijdens de commissievergadering Openbare Ruimte. In de wijk Brandenburg West ligt tussen de Noorderkroon, de Boogschutter en het spoor, een stuk groen waar bewoners van het complex kunnen recreĆ«ren en tot rust komen. 

In de commissievergadering deden twee buurtbewoners van het Boogschutterplein en het Steenbokplein een emotioneel beroep op de gemeenteraad om deze groenstrook achter hun flatwoningen te behouden. Emotioneel, want het leek er lange tijd op dat het laatste robuuste perceel waar kinderen spelen en waar egels, konijnen, hazen en zelfs de kolibrievlinder te vinden zijn, zou verdwijnen ten gunste van alweer een volkstuin in de buurt. Dat is opmerkelijk, want het perceel wordt al geflankeerd door volkstuinen, die overigens voor een deel verwaarloosd zijn.

Het leek aanvankelijk dat de gemeente erop aanstuurde om tuinders van de Leijense tuin bij het voormalige politiebureau te verplaatsen naar deze buurtoase tussen flats en spoor. De tuinders moeten van hun huidige locatie vertrekken vanwege woningbouw.

Volgens de insprekers Louis Siebers en Stephanie Hozee deed de brief van de gemeente aan de bewoners, ervoor vrezen dat de volkstuin al een feit was. Dat riep bij de raad vragen op of het participatietraject hier wel naar behoren was gevolgd. Uitkomst van het debat: de strook natuur is gered. De wethouder stelde bovendien voor om de bestaande volkstuinen in de wijk beter te besturen en te onderhouden.

(foto: buurtbewoners Louis Siebers en Stephanie Hozee)


advertentie