Wordt de Action een Biltse repairwinkel?

‘Maak van de Action één grote repairwinkel!’. Het was maar een van de suggesties die werden gedaan na een vertoning van de VPRO-documentaire  ‘De wegwerpmaatschappij’ in het gemeentehuis. In de uitzending van Tegenlicht werd betoogd naast vlieg- en vleesschaamte ook aandacht moet worden besteed aan productschaamte. 

Een meer serieus voorstel was om van de gemeente De Bilt de meeste circulaire gemeente van Nederland te maken. ‘Wie neemt het initiatief?’, vroeg een van de deelnemers tijdens de meetup, die was georganiseerd door de Werkgroep Circulaire Ecomomie De Bilt.    

Om te weten wat de meest circulaire gemeente is, is onder andere duidelijkheid nodig wat er gebeurt met alles wat er wordt ingeleverd bij de Milieustraat. ‘Is dat niet een mooi verhaal voor de lokale media? Of een project voor studenten van de Hogeschool Utrecht?’.

De gemeente zou binnen de samenwerking met andere Europese gemeenten wetgeving kunnen voorstellen dat producten zo worden gemaakt dat ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden. ‘Mensen moeten hun spullen koesteren in plaats van weggooien'. Ook in het onderwijs moet daar aandacht worden besteed. ‘Leer kinderen hoe ze iets kunnen repareren in plaats van weggooien. Besteed weer aandacht aan handvaardigheid’.  

En wat betreft de repairshop: ‘Een permanente plek ergens in de Bilt waar spullen worden gerepareerd moet toch kunnen’, vond een van de deelnemers. ‘Leegstaande ruimte en vrijwilligers genoeg’.


advertentie