Geschiedenis

In de jaren 80 was het radiolandschap in Nederland heel anders dan zoals we dat nu kennen. Lokale en regionale omroepen bestonden amper en ook commerciĆ«le radio was niet of nauwelijks aanwezig. Nederland telde in deze jaren wel vele zogenaamde vrije radiozenders. 

Dit waren illegale radiostations, ook wel piratenzenders genoemd, die 7 dagen per week en 24 uur per dag uitzonden. De uitzendingen financierden zij door het verkopen van radioreclame's. De kwaliteit van deze zenders was doorgaans zeer professioneel en ze werden dan ook erg goed beluisterd. Tegenwoordig zijn veel medewerkers van toen inmiddels werkzaam bij regionale en landelijke omroepen, zowel commercieel als publiek.

Roulette103 was destijds zo'n vrije radiozender. Bijna vijf jaar verzorgden de programmamakers bruisende radio vanuit Baarn. Helaas werd door de toenmalige regering de wet veranderd waardoor de piratenstations allemaal moesten stoppen. Roulette103 hield het nog lang vol, maar ook het laatste bolwerk van vrije radio in Nederland moest uiteindelijk op 17 december 1989 haar uitzendingen staken. Er gingen 14 jaren voorbij maar sinds 2003 is Roulette103 weer terug met haar uitzendingen. Ditmaal als de streekomroep voor De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading en Westbroek. Omdat televisie binnen het publieke bestel een belangrijke rol inneemt, besloot Roulette103 medio oktober 2005 om haar naam te veranderen in Roulette FM. De televisietak heet sinds 1 maart 2013 Regio TV De Bilt.

Voor meer informatie, verhalen, herinneringen, jingles en andere (radio)fragmenten van en over Roulette en haar geschiedenis, verwijzen we je graag door naar www.roulette103.net.


advertentie